Czekolada i wino

wino

Do tego, że czekolada idealnie smakuje z kawą, nie trzeba z pewnością nikogo przekonywać. Połączenie czekolady z winem – do niedawna budzące kontrowersje, obecnie święci triumfy i jest wyzwaniem nie tylko dla odważnych smakoszy. Z pewnością może dostarczyć podniebieniu wyrafinowanych doznań. Oto kilka propozycji:

Czekolada ciemna

Czekolady ciemne mające wyrazisty smak można spróbować połączyć ze słodkim winem Marsala lub Porto – zarówno Tawny jak i Ruby. Do czekolad o wysokiej zawartości składników kakaowych dobrze sprawdzi się:

  • Cabernet Sauvignon, nawet ten klasyczny z Medoc,
  • australijski Shiraz wraz z dobrym cygarem podkreślającym pieprzny charakter tego szczepu,
  • Zinfandel lub jego protoplasta - Primitivo z włoskiej Pugli.

Wspaniałym odkryciem może okazać się również połączenie ciemnej czekolady ze słodkim Sauternes. Wino to wówczas pokaże swoją wspaniałą kwasowość, którą trudno dostrzec próbując go samego.

Czekolada mleczna

Słodycz czekolad mlecznych warto wypróbować z mozelskim lub reńskim Rieslingiem najlepiej Spätlese lub Auslese oraz Muscatem. Dobrą propozycją może okazać się również chilijski Merlot lub Pinot Noir.

Czekolada biała

Biała czekolada może okazać się dobrym kandydatem do alzackiego Gewürtztraminera, półsłodkiego Rieslinga, niewzmocnionego alkoholem Muscatu lub Sherry (poza bardzo słodkim Pedro Jimenez i wytrawnym fino), które podkreślą jej kremowy smak.

Czekolada i kawa

kawaCzy słyszeliście o Arabice, która smakuje jak wyborne czekoladowe praliny?

Ale nie o takich podobieństwach pragniemy tutaj rozważać. Kawa i czekolada to smaki, które potrafią zniewolić. Wielu smakoszy nie wyobraża sobie życia zarówno bez jednego ani drugiego specjału. Połączenie aromatycznej, gorzkiej kawy i rozpływającej się w ustach prawdziwej czekolady – to poezja smaku, którą trudno opisać. A może nie warto o niej pisać, tylko po prostu się nią rozkoszować?

Czekolada, podobnie jak kawa, posiada właściwości pobudzające. Zawdzięcza to teobrominie, naturalnej substancji pochodzącej z ziaren kakaowca. Czekolada, w połączeniu z kawą, tworzy niezwykle pyszny i energetyzujący napój.

Klasycznym połączeniem kawy z czekoladą jest Mocha (Mokka). Składa się na nią (w równych proporcjach) espresso, prawdziwa gorzka czekolada i gorące spienione mleko. Wszystkie składniki łączy się przed podaniem bezpośrednio w filiżance. Tradycjonaliści uważają, że należy ją parzyć wyłącznie z kawy etiopskiej - najlepsza z nich to Arabica Mocha. Dzięki jej naturalnej, wybitnie czekoladowej nucie oraz średniej mocy otrzymamy Moche o pełni smaku i aromatu.